Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4 ΑΠΡΙΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ Μ.Κ.Ο


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ Μ.Κ.Ο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε την Πέμπτη 4 Απρίλη η επιτροπής εργαζομένων και ανέργων στις ΜΚΟ, αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά, μέσα από τις τοποθετήσεις, το πώς θέλει η συγκυβέρνηση, οι δημοτικές αρχές και οι ΜΚΟ να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους μέσα στα προγράμματα.
Υπάρχουν συνάδελφοι που τιμωρούνται επειδή αγωνίζονται. Η συνδικαλιστική οργάνωση των ΕΒΕ, ή ΓΣΕΒΕΕ, που δήθεν είναι εκπροσωπεί τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους πρωτοστατούν σαν σύγχρονοι δουλέμποροι, προσφέροντας δουλειά με ημερομηνία λήξης σε μακροχρόνια άνεργους και εξαθλιωμένους (εισπράττοντας το 5%), χωρίς εργασιακά δικαιώματα χωρίς ασφάλιση και είχε αφήσει για 3 μήνες τους εργαζόμενους απλήρωτους σήμερα αρνιέται να πληρώσει στους εργαζόμενους τα μεροκάματων των ημερών της επίσχεσης.
Στο δήμο Γαλατσίου και αλλού υπάρχουν συνάδελφοι στην καθαριότητα που δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το Συνδικάτο ΟΤΑ και η επιτροπής εργαζομένων ΜΚΟ απαίτησαν από την δημοτική αρχή την άμεση παροχή των μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους των ΜΚΟ.

Σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά! Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις!
Το πρόγραμμα δράσης που αποφάσισε η επιτροπή είναι:
  1. Κινητοποιήσεις στα γραφεία των ΜΚΟ μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές των αντίστοιχων δήμων, όπως έγινε μέχρι σήμερα στα γραφεία των ΜΚΟ.
  2. Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα Δημοτικά Συμβούλια σε συνεργασία με τη Λαϊκή Συσπείρωση για την καταβολή των δεδουλευμένων και μέτρων προστασίας.
  3. Κεντρική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, μετά την 1η Μάη.
  4. Κεντρική κινητοποίηση στο ΙΚΑ για τη σφράγιση των βιβλιαρίων στις 23Απρίλη. Ήδη έχει ζητηθεί συνάντηση με το διοικητή του ΙΚΑ από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ. Κεντρική κινητοποίηση στη διοίκηση του ΟΑΕΔ για βιβλιάρια, επίδομα ανεργίας κ.ά. στις 25 Απρίλη.
  5. Κεντρική κινητοποίηση στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις 18 Απρίλη μαζί με επιτροπές ανέργων κλαδικών σωματείων.
Επόμενη ανοιχτή συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη 17 Απρίλη στις 19:00. Αίθουσα εμποροϋπαλλήλων, Αγίας Φιλοθέης 5β (πίσω από μητρόπολη).

Για τους άνεργους απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για:
  • Επίδομα ανεργίας και όχι πείνας. Επιδότηση ανεργίας για όλους τους άνεργους μέχρι να βρουν δουλειά.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων και άμεση χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
  • Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να γίνει με 100% χρηματοδότηση από το κράτος και να συμπεριληφθούν και τα προστατευόμενα μέλη. Των οικογενειών των ανέργων.
  • Μείωση 50% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση διακοπής κοινωφελών αγαθών, όπως νερού, ρεύματος και σταθερής τηλεφωνικής σύνδεσης.
  • Διαγραφή των χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό είναι κάποιος άνεργος, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση κλπ).
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.
  • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Πλήρης κάλυψη του κόστους σπουδών για φοιτητές των οποίων οι γονείς είναι άνεργοι. Τα παιδιά των ανέργων να σπουδάζουν στον τόπο κατοικίας τους.
  • Να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά των ανέργων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.

Κανένας μόνος του στην κρίση!
Όλοι για έναν και ένας για όλους!
Όλοι στα σωματεία μας!

Επιτροπή εργαζομένων και ανέργων ΜΚΟ