Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

Συνα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το Δ.Σ του Σωματείου μας, συνεχίζοντας στο δρόμο που έχει ανοίξει χρόνια τώρα, στη βάση της υπεράσπισης και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση, έτσι και τώρα απλώνει το χέρι σε σας, τους νέους συναδέλφους με τις 5μηνες συμβάσεις , ώστε μέσα από την κοινή δράση να διεκδικήσουμε όλα αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν ως εργαζόμενοι.
Διαχρονικά μέχρι σήμερα ως Σωματείο έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας σε όλα αυτά τα προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας, με οποιαδήποτε μορφή, αφού χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και από τους Δημάρχους, για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, χωρίς στην ουσία να δίνουν μόνιμη λύση στους χιλιάδες ανέργους, που η ανάγκη τους για μία αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, δεν διαρκεί μόνο  για 5 μήνες.
Ταυτόχρονα όμως  θα δώσουμε τη μάχη , για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτά τα προγράμματα και κυρίως για το δικαίωμα στη Μόνιμη και Σταθερή εργασία , που είναι άρρηκτα δεμένο με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του ανθρώπου.
 Σε αυτή την κατεύθυνση το Δ.Σ του Σωματείου, μαζί με αντιπροσωπεία των συναδέλφων από τα 5μηνα έκανε παρέμβαση την Πέμπτη 13 Αυγούστου στο Τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΔ, όπου και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διευθυντή.
Το Δ.Σ έθεσε το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων χωρίς καθυστερήσεις, σταθερά και κάθε μήνα, καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ωράριο, τις ημέρες εργασίας, την εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την παροχή γάλακτος και μέσων ατομικής προστασίας, τις άδειες, κλπ.
 Σε απάντηση των όσων έθεσε το Δ.Σ του Σωματείου και οι εργαζόμενοι, ενημερωθήκαμε πως την Τετάρτη 12 Αυγούστου εστάλη ειδοποίηση σε όλα τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, πως υπάρχει αδυναμία πληρωμής, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το πληροφοριακό σύστημα σε σχέση με τα νέα δεδομένα ανάμεσα στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ, αναφέροντας πως θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας και αποφεύγοντας να προσδιορίσει το πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
Απαντήθηκε επίσης πως με δεδομένο ότι ο Δήμος ζήτησε πέραν των άλλων ειδικοτήτων,  μόνο εργάτες Γενικών Καθηκόντων στην κατηγορία ΥΕ, για να εργαστεί κανείς σε εργασίες επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα(π.χ καθαριότητα), είναι απαραίτητη προϋπόθεση αυτό να γίνεται μετά την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και μόνο αν ο δήμος καλύπτει όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, δηλ. Ασφάλιση στα ΒΑΕ, μέσα ατομικής προστασίας, γάλα κ.α
Για την εργασία το Σάββατο επιτρέπεται μόνο εφόσον ο εργαζόμενος παίρνει ρεπό μέσα στην εβδομάδα, αφού πρόκειται για 5νθήμερη εργασία.


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

επειδή όπως φαίνεται η κοροϊδία  και αυτής της κυβέρνησης σε βάρος χιλιάδων ανθρώπων τσακισμένων από τη μακροχρόνια ανεργία καλά κρατεί, από τη μία να σας καλεί να εργαστείτε κάτω από συνθήκες γαλέρας, καλύπτοντας χιλιάδες κενά που υπάρχουν στους δήμους,  από την άλλη μεριά δεν έχει εξασφαλίσει ούτε καν το αυτονόητο δικαίωμά σας να πληρώνεστε για τον κόπο και τον ιδρώτα σας.
Με δεδομένο επίσης ότι στους δήμους, όπως και στο δικό μας δήμο, κυριαρχεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων σας,( με πρώτο και κύριο το δικαίωμά σας να παίρνεται το μισθό στην ώρα του), δημιουργώντας ενιαίο μέτωπο κοινής δράσης, με τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ,δίπλα στο Σωματείου και στο Κλαδικό Συνδικάτου ΜΑΣ.
Ο ρόλος και η συμβολή του Κλαδικού Συνδικάτου όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα, άνοιξε δρόμους,  οργανώνοντας  την πάλη των εργαζομένων στα 5μηνα, δίνοντας μάχες για να υπάρχουν ίσα δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους, συμβάλλοντας καθοριστικά  στη διαμόρφωση καλύτερων όρων εργασίας σήμερα, σε σχέση με ότι ίσχυε στο παρελθόν για τις αντίστοιχες συμβάσεις 5μηνων.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:
·        Την σταθερή  καταβολή της μισθοδοσίας χωρίς καμία καθυστέρηση.
·        Την τήρηση όλων των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων κατά την εργασία με τον εμβολιασμό, την παροχή των μέσων ατομικής προστασίας και γάλακτος.
·        Την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όσους απασχολούνται  σε αντίστοιχες ειδικότητες.
·        Δικαίωμα σε άδειες και άδειες ασθένειας.
·        Σε κάθε εργαζόμενο να ανατίθενται καθήκοντα με βάση την ειδικότητα και την πρόσληψη και να μην αντιμετωπίζεται σαν “ωφελούμενος”.

 Συνάδελφοι, πρέπει να ορθώσετε το ανάστημά σας, να μην υποκύψετε σε καμία εργοδοτική αυθαιρεσία κάτω από την πίεση των δυσκολιών.
Να θυμάστε πως η δουλειά είναι δικαίωμα που σας ανήκει και δεν σας το χάρισε κανείς.
Η οργάνωσή σας, η ενότητα και η κοινή δράση δίπλα στο Σωματείο σας που σας στηρίζει μπορεί μόνο να αποτελέσει εγγύηση για καλύτερες μέρες.




Το Δ.Σ του Σωματείου