Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑ 5ΜΗΝΑ

Συνάδελφοι
Σωματεία και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από τον κλάδο των ΟΤΑ εδώ και χρόνια έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (5μηνα) είτε μέσω των ΜΚΟ είτε μέσω του ΟΑΕΔ. Διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.                       Η προσπάθεια των κυβερνήσεων να ξεγελάσουν την ανεργία μέσα από εργασιακές σχέσεις γαλέρας αλλά και η αξιοποίηση από Δημάρχους αυτού του τζάμπα προσωπικού για να καλύψουν τα κενά των Δήμων,  βρήκαν απέναντι τις ταξικές δυνάμεις οι οποίες αφού εξηγούσαν ότι είναι αντίθετες σε αυτές τις εργασιακές σχέσεις την ίδια ώρα έδιναν την μάχη να υπερασπιστούν σε κάθε Δήμο τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα αυτών των συναδέλφων.
Με την έναρξη του φετινού προγράμματος (Ιούλιος 2015) οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν ξανά στην πρώτη γραμμή. Με τα πρώτα εργατικά ατυχήματα συναδέλφων στα 5μηνα, έκαναν άμεσα παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας αναδεικνύοντας τόσο το προσωπικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε συναδέλφους όσο και το συνολικό ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Για τα τρία εργατικά ατυχήματα στους Δήμους Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Λάρισας εξασφαλίσαμε ότι κανένας συνάδελφος από αυτούς δεν θα χάσει την θέση του και ταυτόχρονα θα πληρώνονται μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία τους.
Επίσης εξασφαλίσαμε δεσμεύσεις από το Υπουργείο Εργασίας που θα αποτυπωθούν και σε συγκεκριμένη εγκύκλιο, ότι:
Α. Οι συνάδελφοι στα 5μηνα δικαιούνται αναλογική άδεια 10 ημερών καθώς και κάθε άλλου είδους άδεια που ισχύει για κάθε εργαζόμενο (αναρρωτική κλπ)
Β. Οι συνάδελφοι στα 5μηνα δεν επιτρέπεται να απασχολούνται Κυριακές, αργίες ή νύχτα. Η εργασία το Σάββατο επιτρέπεται μόνο αν δοθεί ρεπό την επόμενη βδομάδα.
Γ. Οι συνάδελφοι στα 5μηνα που απασχολούνται σε καθαριότητα ,πράσινο νεκροταφεία, ύδρευση, εργάζονται 32 ώρες, δικαιούνται υποχρεωτικά ημερήσια παροχή γάλατος καθώς και μέσα ατομικής προστασίας.
Δ. Οι συνάδελφοι στα 5μηνα αν συμφωνήσουν να απασχοληθούν σε εργασίες επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα (πχ καθαριότητα) αυτό επιτρέπεται μόνο αν ο εργοδότης Δήμος καλύπτει όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν για την συγκεκριμένη θέση εργασίας δηλαδή ασφάλιση στα ΒΑΕ, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 150 ευρώ, κλπ.
Επειδή η εργοδοτική αυθαιρεσία κυριαρχεί και στους Δήμους για να κατοχυρώσουμε την εφαρμογή των παραπάνω χρειάζεται σε κάθε Δήμο οι συνάδελφοι να γραφτούν στα σωματεία, να φτιαχτούν στο πλάι των Σωματείων επιτροπές αγώνα των συναδέλφων στα 5μηνα και όλοι μαζί να δίνουμε καθημερινά την μάχη για ίσα δικαιώματα για ίση εργασία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Αύγουστος 2015